Перш ніж долучатися до гурманів і взяти шматочок делікатесу для дегустації, потрібно відповідально підійти до питання і розібратися: які бувають сири з цвіллю, з якого сорту починати знайомство з ними, з чим вживати і навіть як правильно зберігати. Інакше продукт може не тільки викликати антипатію, але і спровокувати проблеми зі здоров’ям.
Сир з пліснявою може бути твердим або м'яким, але робиться в основному з самого жирного коров'ячого молока. Правда, деякі сорти такого сиру робляться з козячого та овечого молока - до них відноситься і один з найзнаменитіших - "Рокфор".
Розрізняють декілька видів сиру з цвіллю, проте відмінності між ними не дуже суттєві. Всі види і сорти цвілевих сирів об'єднує технологія їх виробництва: вони обробляються штамами різних пеніцилінових грибків.
Чи корисний сир з цвіллю для здоров'я?
У ньому багато білка, причому цей білок дуже легко засвоюється нашим організмом, вітамінів і мінералів, особливо кальцію. Кальцію в сирі стільки, скільки немає в жодному продукті. Щоб отримати добову норму кальцію, досить з'їсти 100 грамів сиру. Сьогодні про користь сиру та його високу живильну цінність відомо всім.
Багато дієтологів вважають, що в такому сирі є і корисні бактерії, які допомагають роботі кишечнику, а благородна цвіль містить особливі речовини, здатні захищати нашу шкіру від сонячних променів.
Сир з пліснявою подають до столу, коли він нагрівається до кімнатної температури, з овочами, фруктами, крекерами і хрусткими хлібцями. Англійці їдять такий сир із зеленню і додають в суп, італійці додають в піцу і соуси, а данці просто їдять з хлібом. Салати теж можна готувати з додаванням цвілевих сирів, за винятком Рокфор - його краще ні з чим не змішувати, а їсти окремо.
Чи можуть сири з пліснявою бути шкідливими?
Цвіль, що формує смак продукту, - це грибок. Флора нормального кишечника складається, в основному, з біфідобактерій. Крім того, там трапляються ще молочнокислі бактерії і деякі інші симбіонти (корисні мікроорганізми). Існує досить жорсткий перелік мікроорганізмів, що є корисними мешканцями кишечника. Ці мікроорганізми, що вводяться ззовні, називаються пробіотичними або пробіотиками. Природно, пеніцилінові гриби до пробіотиків явно не належать. Продукти життєдіяльності пеніцилінових грибів, використовувані в більшій частині сирів з пліснявою, не тільки не покращують ситуацію в травному тракті, але й здатні викликати серйозний дисбактеріоз. Усі сири з пліснявою потребують спеціальних режимів зберігання та контролю, що пов`язано з метаболізмом грибка. У країнах, де цей продукт традиційно виробляється і продається, існують спеціальні холодильні шафи для сирів із пліснявою. Недотримання або незнання цих нюансів може призвести до досить важкого харчового отруєння.
Сир з пліснявою категорично забороняється вживати вагітним, тому що цвілеві гриби можуть погано вплинути на плід і навіть викликати його загибель. Маленьким дітям сир з цвіллю теж не дають, щоб попередити розвиток лістеріозу - небезпечного захворювання, що вражає печінку, лімфатичні вузли і нервову систему.
Висновки: якщо їсти сири з цвіллю рідко і потроху, то небезпеки для здоров'я немає, проте їх часте вживання може негативно вплинути на мікрофлору кишечника, і навіть викликати дисбактеріоз або, як мінімум, розлад кишечника.
досить багато калорій. Здоровій людині можна вживати не більше и , тому ми отримуємо з нимий До того ж гриби, що містяться в сирах, при частому їх вживанні можуть викликати алергію. Вміст жиру в таких сортах сиру теж досить висок50 грамів сиру в день, проте краще все ж поменше.
Як бачите, аргументів «за» сир з пліснявою приблизно стільки, скільки і «проти». Тому «Гурманьте» на здоров’я, але з розумом!
|